Engel winge

Engel winge

Engel Winge er et pseudonym på en norsk forfatter som har skrivet flere bøker etter år 2000. Ingelin Røssland som er personen bak pseudonymet Engel Winge er en forfatter og journalist som har skrevet 12 verk frem til i dag. Allerede direkte etter gymnaset fikk hun helt tilfeldig en jobb i lokalavisen, og skjønte da fort at journalistikk var hennes vei i livet. Har etter dette jobbet i flere avsier, tatt utdannelse som journalist og jobbe i flere år i NRK i programmet Newton. Men hele tiden har hun skrevet noveller, bøker og skuespill. Hennes første utgivelse kom i 1998 og boken het «Viss du vil».

12 bokutgivelser

Etter den første boken har det kommet enda 11 bøker fra Ingelin Røssland. Alle bøkene hennes er utgitt på Det Norske Samlaget, Gyldendal Norsk Forlag og Cappelen Damm. Også en del priser og utmerkelser har hun fått opp gjennom årene; 2011: Falturiltuprisen, 2008: IBBY Honour List, 2007: Guro Sandsdalens litteraturpris, 2007: Sigmund Skard-stipendet, 2007: UPrisen for Handgranateple og 2006: Sunnmørsprisen for Handgranateple.

Flere av bøkene hennes ble skrevet under pseudonymet Engel Winge. Denne tiden bodde hun i Buones Aires mens hun skrev om Engel som bor på et veldig likt Tysnes som også er Ingelin Røsslands hjemsted. Etter år 2009 har hun vært bosatt i Stockholm og bor fortsatt der. Men, hun reiser mye rundt om i Norges land og også til Berlin. I Berlin er hun deleier i et kollektiv sammen med andre skrivende mennesker.

Pseudonym

Men det er pseudonymer og bruken av dette jeg gjerne vil se mer på i denne bloggen. Jeg vil forsøke å forklare hva et pseudonym er og jeg vil presentere forskjellige personer som bruker pseudonymer. Personer i alle varianter i samfunnet både i dag og tidligere år. Pseudonym har jo vært benyttet i mange mange år bakover og order stammer opprinnelig fra gresk, men kan lett oversettes til norsk med «falskt navn».

Kjenner du f.eks. det originale navnet til superstjernen og skuespilleren Rocky? Eller Rocky Graziano fra filmene om Rocky. Han heter opprinnelig Thomas Rocco Barbella.

Pseudonymet Rocky kjenner vi jo omtrent alle sammen, men det er vel svært få som kjenner hans originale navn.  Slike eksempler er det ganske mange av i dagens samfunn og har alltid vært det i lang tid bakover.

Kan nevne et par i farten – sangerinnen Cher – heter opprinnelig Cherilyn Sarkisian La Pierre, 50 cent heter orginalt Curtis Jackson, Alice Cooper heter Vincent Damon Furnier og David Bowie heter opprinnelig David Robert Jones.

Det var et knippe fra musikkverdenen, men slik er det i veldig mange samfunn i hele verden. I dagens samfunn er det jo veldig mye som skjer online og der er det meget normalt å bruke dekknavn/alias/brukernavn eller som vi har snakket om hele tiden – et pseudonym.

Videre

I de neste bloggene vil jeg se på både mer rundt pseudonymer samt at jeg kanskje vil komme med en beskrivelse mer i detalj om en person som benytter pseudonym. Både fra dagens samfunn og fra noen år tilbake i tid og kanskje noe som er litt eldre igjen.

Synes du dette er interessant så følg med videre!