Kupper`n og Hjallis

Vi har tidligere skrevet litt om nicknavn på idrettsfolk, men det har først og fremst vært av litt nyere dato. Nå skal vil tilbake til den tiden idrettsfolk var mer som meg og deg, og kanskje ikke så stjernepregede som det man ofte opplever dem som i dag. Idrettsfolk på toppnivå, var store helter hos folket også før i tiden – men avstanden var uansett mindre enn det man ser i dag. Vi skal se på kjente idrettsnavn fra 1950- og 1960-tallet, og det dukker opp mange artige nicknavn som mange av oss fortsatt har et forhold til den dag i dag. Navnene jeg valgte i overskriften, var de to som først ramlet ned i hodet på meg. Men vi skal også se på noen flere, også de er ganske så kjente og mye brukte norske navn.

«Kupper`n»

«Kupper`n» heter egentlig Knut Johannesen, og det ble ofte sammensettingen Knut «Kupper`n» Johannesen som ble brukt. Han er født i Oslo den 6.november 1933, og gikk for ASK som er forkortelsen for Arbeidernes Skøyteklubb som aktiv utøver. De som er gamle nok husker sikkert ordene «To indre og vekk me`n» eller «Sølv er nederlag» Dette er sitater fra «Kupper`n» og de blir faktisk brukt den dag i dag. Hans sportslige resultater skal vi ikke komme inn på i denne omgang, annet enn å konstatere at han var en stor idrettsmann – ja faktisk en av de største.

Knut Johannesen bilda via wiki
Knut Johannesen (bilda via Wiki)

«Hjallis»

Enda en dyktig kar på isen, som også hadde et nicknavn eller kallenavn om dere vil. Hjalmar Johan «Hjallis» Andersen kommer fra Rødøy i Nordland, og ble født den 12.mars 1923. «Hjallis» gikk for skøyteklubben Falken, og er nok best kjent for sine prestasjoner i Oslo i 1952 under OL. Han kapret ikke mindre enn 3 gullmedaljer under disse lekene, noe som må kunne sies å være riktig så bra og ikke minst artig når det var på hjemmebane i tillegg. Det finnes mange eksempler på norske navn, som startet som et kallenavn eller kjærlighetsnavn. Det mest vanlige var at lange navn, ble forkortet ned til et kallenavn. Det var ofte familie og venner som brukte slike navn, og det skjer jo den dag i dag også.

Vanlige norske navn

Om vi går riktig langt tilbake i tid, så ser vi at Laurentius ble til Lasse og Lars. Dette er jo navn vi kjenner godt til i dag. Katarina ble ofte til Kari, også et et veldig mye brukt navn i Norge i mange år. Dette viser at både navn og ord i språket vårt endres hele tiden, og at selv et kallenavn eller nicknavn – på litt sikt faktisk lam bli til et helt vanlig navn.

Jeg har selv en datter som heter Isabell, men vi kaller henne veldig ofte bare for «Bella» eller som noen av hennes venner valgte «Isa» For man kan ta både begynnelsen eller slutten av navnet, eller i noen tilfeller også midterste del av et lengre navn. Det finnes også eksempler på en sammenslåing av første og siste del, spesielt på lengre navn.