Norske musikk Dj’er

Norsk musikk er i stadig utvikling og hele tiden blir det eksperimentert med ny musikk. Norsk musikk er ikke hva det en gang var og utenlandske rytmer og beats preger etter hvert også norsk musikk. Norske musikere drar stadig utenlands for å gjøre suksess og man ser internasjonale tendenser i Norge.

Musikk og status henger ofte sammen, og man ser eksempel på at det er ikke bare god musikk som får status, men også en artist sin personlighet og hvordan han eller hun opptrer i media gjør at det ikke bare er musikken som får oppmerksomhet. I dag ser vi kjente norske Dj’er som Kygo, Alan Walker og Broiler. Kygo, eller Kyrre Gørvell-Dahll som han egentlig heter, har gjort det stort med sin musikk siden han startet fra gutterommet; han spiller EDM-musikk og har blant annet samarbeidet med Selena Gomez og Ellie Goulding.

Alan Walker er også en annen norsk Dj som har gjort det bra, og han sier han lærte å lage musikk på internett; han har også vunnet en Spellemannspris for sitt arbeid og fikk sitt gjennombrudd på Youtube da han la ut sangen «Celebrate». Broiler er en norsk Dj bestående av duoen Mikkel Christiansen og Simen Auke; de startet sin karriere i vennemiljøet og laget russemusikk, og etter hvert har de laget flere hits som har vært på VG-lista.

Utviklingen av norsk Dj-musikk

Man ser tydelig at den norske musikken har utviklet seg, og hvis man ser på tidligere norske Dj’er som Thomas Gullestad og Tommy Tee, så representerer de en annen type musikk; hiphop, enn den vi for eksempel ser fra Kygo i dag. Det er også tydelig at det ikke bare er musikken som forandrer seg, men også stilen forandrer seg og det blir et større fokus på Dj’en.

Utviklingen av norsk Dj-musikk
Utviklingen av norsk Dj-musikk

Den norske Dj-musikken blir mer elektronisk, men har samtidig røtter tilbake til discomusikken på 1970-tallet. Det finnes mye penger i musikk og underholdning, og når musikken blir mer digitalisert så slipper man å bruke så mye penger på artisten, og man sparer dermed penger. Musikken blir enklere og ofte vet man ikke hvem som står bak musikken, det blir bare et lydbilde.

Internasjonalt ser vi Dj’er som Calvin Harris og Tiesto som tjener store penger på å være Dj. I dag ser vi også at musikken preges av samarbeid og cover-låter av andre artister der man remikser sangene. Eksempel på dette kan være «Girl gone wild», en remiks av Avicii og originalartisten er Madonna, eller «Higher love», en remiks av Kygo og originalartisten er Whitney Houston.

Man kan altså si at det å være Dj kan høres ut som en solo-jobb, men egentlig handler det mye om samarbeid og det å mikse sanger for å skape et tøft lydbilde og en kul dansemusikk. Hvis man ser på duoen CLMD som består av Carl Louis og Martin Danielle så handler det mye om kjemi og det å ha interesse for en type musikk, og skape noe ut fra en idé. I tillegg må man kjenne sitt publikum.