Nye og gamle nick navn

Som jeg så mange ganger allerede har skrevet så er det mange nick navn der ute i verden som både er kjent og ukjente. Det er mange som gjemmer seg bak navn mens det er andre som bare bruker de som en form for et artistnavn. Det er så mange personer som benytter nick navn eller pseudonym. Noen bytter nick i løpet av livet fordi kallenavnet er et beskrivende ord om situasjonen som er i den bestemte tiden i livet.

Sport

Jeg har tidligere beskrevet flere personer som har brukt og bruker nick navn i dag. Men sportens verden har jeg ikke vært innom enda. Der finnes det også ganske mange som enten har egne nick navn eller som har fått nick navn fra enten sine prestasjoner eller sin oppførsel eller fremtoning innen sin idrett. Men det er absolutt ikke alle navn som stemmer på den måten. Ole Einar Bjørndalen f.eks. har blitt kalt både «The Cannibal» og «The King of Biathlon». Det siste nick navnet er jo beskrivende for ham etter alt han har vunnet i sin lange karriere, mens derimot det første nicket håper jeg han ikke har fått på grunn av noe han har gjort direkte. ? Mens hans kollega, venn og rival gjennom flere år har et mye mer beskrivende nick tildelt av andre – altså ikke et selvvalgt nick. «Super-Svendsen» er det vel lite tvil om hvem som har fått dette nicket. Jo du gjettet helt riktig – det er Emil Hegle Svendsen etter hans bragder som skiskytter i løpet av flere sesonger.

Brasil

I Brasil er det like vanlig med kallenavn eller nick navn eller pseudonymer eller hva du liker best å kalle det. Så godt som alle har enten et nick navn eller så har de en endelse tilført sitt fødenavn som er beskrivende for dem. Kjenner du f.eks. til fotball spilleren Pelé sitt originale navn? Ikke det? Han heter opprinnelig Edison Arantes do Nascimento. Dersom en brasilianer har navn som ender på -inho så betyr det liten. Det kan også ende på -inha som kan oversettes til norsk som små- eller liten-. Men dersom navnet ender på -ão så betyr det stor.

På landslaget til Brasil rundt 1990 så vi meget gode eksempler på nettopp disse navne endingene. For da spilt både Ronaldão, Ronaldinho og Ronaldo fotball for Brasil. Siden vi er i snakk om sport og nick navn så er vel Brasil’s fotball spillere det mest normale å snakke om.

Dagens fotball spillere

Av dagens fotball spillere er det flere kjente som har hatt nick navn tidligere i karrieren, men i dag benytter de omtrent bare sitt originale navn. Men noen av de har enda sine nick og de brukes i ulike sammenhenger. Et par spillere som både har hatt nick og byttet til andre nick opp gjennom årene er f.eks. Cristiano Ronaldo. Han fikk et nick tidlig i sin karriere når han spilte for ungdoms akademi Andorinha. Og det var nettopp dette nicket han ble tildelt i ung alder. Senere i sin karriere har han hatt flere nick, men i dag er det enten hans opprinnelige navn eller nicket «CR7» som benyttes. Vi kan f.eks se på hans personlige facebook side flere bilder hvor han poserer foran dette nicket. Et annet nick han har hatt er «The Commander». En annen superstjerne som har nick navn i dag er Neymar. Han går under nicket «Juninho». Dette med nick og endelsen -inho har jeg jo allerede forklart litt om lenger oppe i artikkelen her. Hans fulle navn er Neymar da Silva Santos Júnior.

Dagens fotball spillere

Felles

Disse to sistnevnte har selvfølgelig flere ting til felles. De spiller fotball og de gjør det i den spanske toppserien La Liga. Begge har enorm suksess gjennom flere år. Ronaldo er noen år eldre og har en noe lenger CV liste, men Neymar’s liste er også meget imponerende. En sak de har felles utenfor fotballbanen er deres arbeide med velgjørenhet og det å hjelpe de som ikke har det så lett i livet. Vi kan ofte se at de medvirker i reklame for å støtte opp rundt forskjellige velgjørende saker, f.eks. for Røde Kors eller Leger uten Grenser, eller stiller opp på auksjoner hvor alle pengene som kommer inn gis bort til en forutbestemt organisasjon, delta i online event der premiepengene blir donert bort til den organisasjonen vinneren velger. Ja listen kan bli lang om jeg skal liste opp alt disse to ambassadørene er for fotballen både på og utenfor banen.

Det er ikke bare disse to som deltar i slike veldedighets opplegg. Det har vel blitt ganske vanlig at forskjellige firmaer donerer penger som blir satt opp som premier og forskjellige kjendiser konkurrerer i en eller annen form og vinneren bestemmer til hvilket formål pengene skal gå.

Norske kjendiser med nick

Skal ikke begynne å liste opp norske idrettsutøvere med nick. Jeg skal bare gi noen eksempler. I ishockey har vi Espen «Shampo» Knutsen. I golf har vi Susanne «tutta» Pettersen. I fotball har og hadde vi Egil «Drillo» Olsen og Jan Ivar «Mini» Jackobsen. Slik kunne jeg ha fortsatt ganske lenge, men velger å stoppe der. Ville bare gi noen få eksempler på norske sportsutøvere med nick.