Pseudonym

Et Pseudonym er et fiktivt navn som brukes for å dekke over en persons originale navn. Man kan også kalle det for et falskt navn. Originalen kommer fra gresk og det skrives ψευδώνυμο. Betydningen er selvfølgelig falskt navn. Franskmennene har også en egen tolking av dette ordet – de kaller det «nom de plume» som igjen betyr «fjærnavn». Historisk så kommer dette fra den gangen forfatter skrev med fjærpenn. Falske navn eller pseudonymer er velkjent så å si over hele verden – idrettsfolk, skuespillere, musikere eller også i dag veldig mye navn på kontoer på internett. Pseudonymer kan spores langt tilbake i historien. I krig ble det brukt for å verne om personer som var fremtredende slik at ikke de så enkelt ble sporet opp.

For musikere f.eks. kan det selvfølgelig ligge årsaker bak, men ofte er det for å ta et mer klingende navn som artistnavn. Alt for reklamen og massemedia! Veldig vanlig å velge et mer engelsk liknende navn slik at man er klar til å møte internasjonalt publikum osv.

 

Årsaken til å bruke pseudonym kan være forskjellig:

  • Forfattere bruker ofte forskjellige dekknavn i forskjellige perioder av sin karriere som forfatter. Eksempler på dette finnes både hos norske og utenlandske forfattere. Også hvilken stil de skrev der og da kunne være avgjørende for hvilket pseudonym de benyttet.
  • For f.eks. scenekunstnere så velger de ofte et navn for å forene seg med en karakter eller uttrykk i den rollen de spiller. Eller kanskje den rollen de er mest kjent for å ha spilt.
  • Andre personer kan velge å bruke pseudonym rett og slett for å være anonyme. I dag som internett er meget aktuelt så er det også flere og flere personer som benytter dekknavn i mange sammenhenger f.eks. forumer eller andre offentlige steder. På den måten forblir de anonyme.
  • Kvinner har ofte benyttet mannlige eller tvetydige dekknavn. Menn har også benyttet samme teknikken – da med enten kvinnelige navn eller tvetydige navn. En som er et godt eksempel på dette er Esben Benestad som i voksen alder har omdøpt seg selv til Esben Esther Pirelli Benestad. Altså en lett blanding av både mannlig, kvinnelig og tvetydig navn.
  • Artister som skuespillere og musikere benytter ofte et kort og slående dekknavn for at det lett skal kunne huskes og skrives.
Karakteristiske trekk
Årsaken til å bruke pseudonym kan være forskjellig:

Karakteristiske trekk

Personer som flytter fra sitt hjemland og til et fremmed land er også ganske kjent for å bruke dekknavn. Noen i lovlige hensikter for å søke jobb osv. og da for å gjør ting enklere for seg selv og sitt nye liv. Men det finnes også personer som gjør dette i uærlige hensikter. Da for å dekke over sitt navn og gjør det vanskeligere å spore disse personene.

Et par eksempler på personer som har benyttet seg av navnebytte er den britiske forfatteren med polsk bakgrunn –  Joseph Conrad som opprinnelig heter Teodor Józef Konrad Korzeniowski og den amerikanske skuespillerinnen og danserinnen Rita Hayworth som originalt heter Margarita Carmen Cansino.

Dette var en så god og forenklet forklaring av pseudonym som jeg klarer nå. Håper det var mulig å forstå hva jeg ønsker å belyse. Videre skal jeg forsøke å belyse litt både fra dagens samfunn og litt historisk – følg med!